Close

30 november 2016

Verkiezingen in de VS: een analyse

Trump vs Clinton

(en wat jij er mee kunt doen voor jouw merk en bedrijf)

Donald Trump is de “president elect” van de Verenigde Staten. Voor velen een verrassing, waaronder de huidige politiek, voor anderen een logisch verhaal. Wat werd er online over de strijd tussen Trump en Clinton gezegd en interessanter nog, wat zeggen de grote lijnen over jouw bedrijf en merken?

De data is het resultaat uit een onderzoek in OBI4wan en beslaat voornamelijk Europese accounts. Dit is niet representatief voor de VS markt.

Voor deze analyse heb ik gebruik gemaakt van de volgende zoekopdrachten::

* clinton OR “hillary clinton”
* trump OR “donald trump”

Wat valt op aan de resultaten?
Het sentiment in de berichten over Trump zijn in aantallen positiever dan over Clinton, waar over Clinton verhoudingsgewijs meer negatieve berichten worden geplaatst.

Sentiment over Trump

Sentiment over Clinton

Het volume over Trump is vanaf 1 juli altijd meer geweest dan over Clinton met een flinke uitloop vanaf week 39. Over Trump wordt in de gehele periode 2,25 keer meer geschreven dan over Clinton.
Volume Trump vs Clinton

In vergelijking een afbeelding van The Wall Street Journal met het aantal volgers van Trump en Clinton gedurende de verkiezingsstrijd.

Volgers Trump vs Clinton

Bron: http://graphics.wsj.com/clinton-trump-twitter/

Als we kijken naar de PR waarde van alle berichten over Trump dan ligt dit meer dan 2 keer zo hoog en heeft meer impact in de online discussie. PR waarde is een rekensom op basis van aantal volgers, retweets en likes gecombineerd met een financiële waarde.

PR waarde Trump vs Clinton

Dan de inhoud: De tagcloud laat de meest gebruikte woorden zien als resultaat van een zoekopdracht. De samenvatting van de Trump zoekopdracht gaat voornamelijk over Trump, waar de tagcloud van Clinton ook over andere onderwerpen gaat zoals e-mails en Wikileaks en over Trump.

Tagcloud over Trump

Tagcloud over Clinton

Twitter is bij uitstek platform nummer 1 in dit online gesprek op het openbare internet. Dit zien we vaker bij onderwerpen met veel aandacht.

Op welk platform wordt de discussie gevoerd?

Meer mannen praten over Trump, waarbij het percentage vrouwen voor beiden gelijk is.

Mannen en vrouwen over Trump

Mannen en vrouwen over Clinton

Had je met deze data kunnen voorspellen wie de president van Amerika werd? Nee, niet alleen op basis van deze publiekelijke en online data. Ten eerste gaat het in dit rapport om voornamelijk Europese data, ten tweede kun je voor een goede voorspelling nooit vertrouwen op één vorm van data en zul je data moeten matchen met andere bronnen zoals onderzoeken en polls. Daarnaast is dit een “snelle” analyse en is er niet inhoudelijk naar de losse berichten en discussies en gesprekken gekeken.

Wat kun je als marketeer met bovenstaande voor jouw merk of organisatie?
Deze analyse kun je net zo eenvoudig maken over je huidige online activiteiten en deze spiegelen aan de activiteiten van je collega’s in je branche of sector. Of je maakt eenzelfde analyse van de bezoekers van je vestiging of van de gebruikers van je dienst. Data geeft je inzicht in het grotere geheel, de onderlinge berichten geven je de inhoud. Met beiden gecombineerd ben je steeds geïnformeerd over je actuele dienstverlening én kun je bijsturen waar nodig of inhaken wanneer je wenst.

Wat zou jij doen met deze inzichten voor jouw bedrijf en merk? Vertel het in de comments onder dit artikel.

3 Comments on “Verkiezingen in de VS: een analyse

Roy Johannink
1 december 2016 at 12:50

Ik geloof eigenlijk niet in sentiment analyse; volgens mij heb je altijd mensen nodig om het sentiment te kunnen duiden. Hoe hebben jullie dat gedaan voor dit artikel? Kunnen jullie mij overtuigen dat sentiment analyse in dit artikel wel wetenschappelijk en waarheidsgetrouw is?

Beantwoorden
Martijn Rijk
2 december 2016 at 13:32

Hallo Roy,
Je hebt gelijk dat zonder duiding sentiment alleen maar een rode of groene lijn met getallen is. Zonder het lezen van de onderliggende berichten kun je geen echte conclusie trekken. Dit geldt voor iedere grafiek.
Ik ga je niet overtuigen dat het sentiment uit dit rapport wetenschappelijk is of waarheidsgetrouw. Het kan zo maar zijn dat de positieve berichten over één van de kandidaten heel positief zijn over de gemoedstoestand van de schrijver en niet positief over de presidentskandidaten. Of er wordt juist sarcastisch over het onderwerp van de zoekopdracht gesproken.

Twee voorbeelden van berichten met een negatief sentiment:

https://uploads.disquscdn.com/images/1f2aa48a3a86d6b30d808ce937acc41a43e8e28739a4e64647b6fea052d5238b.png [ link: https://twitter.com/FPresident/status/796388590729252864/ ]
en
https://uploads.disquscdn.com/images/0f74a202b45c6dc9b2849d32c7e9f6e4d55e0b9cf21aa9222974fa02e6f66b05.png [ link: https://twitter.com/Kharkamal/status/796273979082280960 ]

Kortom: sentiment alleen beoordelen door naar de lijn of getallen te kijken is te kort door de bocht. En dat is ook wat ik in dit artikel heb gedaan.

Beantwoorden
Roy Johannink
4 december 2016 at 19:48

Thanks! Helder! Ik miste dat een beetje in de uitleg. De nuance. 😉

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *