Close

15 oktober 2014

Social Sales: de bouwstenen

Social Sales: what has changed?

Het gebruik van Social Media in marketing is niet meer weg te denken. Ook het traditionele denken van Sales omgevingen begint langzaam te veranderen met het besef dat Social Media enorme mogelijkheden biedt. Die mogelijkheden zijn enerzijds te vinden in de informatie die beschikbaar is over mensen en thema’s. Anderzijds bieden Social Media oneindig veel mogelijkheden om met mensen te praten.

“Sales is een sociale aangelegenheid”

Het is een people’s business en dus persoonlijk. Ook via de sociale media. Maar net als bij traditionele verkoop zijn er een aantal ingrediënten die nodig zijn om succesvol te zijn.

Met Social Sales wordt enerzijds waarde gehaald uit de enorme beschikbare hoeveelheid data. Deze waarde helpt je als verkoper het onderscheid te maken voor je klant. Anderzijds maakt een “Social Sales” verkoper gebruik van de verschillende platformen om het gesprek te voeren met potentiële klanten. Om dat goed te doen zijn er een aantal bouwstenen nodig. De bouwstenen vormen de basis van elke “Social” verkoper.

Focus

Eigenlijk is dit een open deur. Om succesvol te zijn in verkoop heb je focus nodig. Een plan. Helaas blijkt het daar nog wel eens aan te ontbreken. Met Social Sales ontkom je er niet aan. Dat komt omdat er een bak aan data beschikbaar is. Maar ruwe data alleen is niks waard als je niet weet hoe je waarde uit die data kan krijgen.

Chart-10-RGB-sales-1-v-21-e1398808015890

De eerste vraag is: Wie worden jouw nieuwe klanten dit jaar? Wie wil je als klant hebben? Als je dat weet, dan moet je starten met je research. Weet zoveel mogelijk over het account, de mensen, de DMU (Decision Making Unit), gebeurtenissen, belangrijke thema’s, de markt van het account en de doelgroep. Alles wat je nodig hebt om een gedegen plan van te maken. Jawel, een account plan. En met dit plan in de hand kan je aan de slag.

De basis van dit account plan is nodig om actief te gaan luisteren naar de thema’s, gesprekken en mensen die relevant zijn. Zonder dit is Social Sales niet mogelijk. Dan doe je maar wat. Door goed en gefocust te luisteren krijg je meer informatie over wat belangrijk is voor de mensen en geeft het de mogelijkheid om het gesprek aan te gaan.

Dit is de eerste blog over de vijf bouwstenen van Social Sales.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *